Cutting Competition : Spesifikasi Pisau

"PENULIS TIDAK BERTANGGUNGJAWAB, ATAS SETIAP KECELAKAAN YANG TERJADI SEBELUM ATAU SETELAH MEMBACA TULISAN TENTANG CUTTING COMPETITION INI, BAIK YANG TERJADI SAAT PERTANDINGAN RESMI MAUPUN TIDAK RESMI, BERLATIH MAUPUN LATIHAN YANG DILAKUKAN SECARA INDIVIDUAL"

Pisau, yang merupakan alat yang digunakan dalam kompetisi memotong mempunyai beragam jenis, beragam bentuk dan ukuran. Pada dasarnya setiap pisau bisa dikompetisikan. bila kompetisi memotong bertujuan untuk mengetahui ketajaman dan ketahanan edge pisau-pisau ukuran kecil, dengan flat bevel plus microbevel mungkin digunakan, media yang dipotong pun mungkin hanya tambang rami (dadung).
Akan tetapi bila cutting competition untuk mengetahui ketahanan  pisau yang lebih besar terhadap bahan yang lebih keras, impact yang lebih tinggi tentu pisau dengan jenis berbeda yang digunakan. contos spesifikasi pisau bisa kita lihat di bladesport.org. spesifikasi tersebut diantaranya:

#1 Maximum knife size specifications:
  • Blade Length – 10" (measured from the front of the handle to the blade tip)
  • Overall Length – 15" (measured from the back of the handle to the blade tip)
  • Blade Width – 2" (measured at the widest part of the blade)
  • Blade and Handle Thickness – No restrictions
#2 From the plunge cut at the ricasso through the knife tip must be a single plane. No swells or bulges are allowed.

#3 False edges and grinds along the spine to reduce weight or drag are allowed.

#4 Added weights forward of the handle are not allowed.

#5 No holes in the blade forward of the handle will be allowed except for integrals where the blade is measured from the plunge line. The lanyard hole can be placed to the rear of the plunge line which would be in the guard or ferral on an integral.

#6 All Handles must have at least 1 visible pin or tube that passes through the handle material and tang.

#7 All Knives must have a secure lanyard hole with a sturdy wrist lanyard. BladeSports International, Inc. event officials may disqualify any knife if the lanyard system, in any way, presents a safety hazard.

#8 The Osborne Safety Lanyard is recommended.

#9 All Knives must have a sturdy sheath to be allowed in the event area.

#10 It is recommended that knives be built with a full or a full tapered tang. Hidden tang designs are acceptable with the following restrictions:
  • Only tangs that have been drawn soft to eliminate brittleness are to be used for hidden tang designs.
  • The event officials at any BladeSports International, Inc. gathering may ask questions to determine if hidden tang knives meet specifications.
  • Due to the possible loss of strength in the tang area a lanyard must not pass through the tang on a hidden tang knife, unless it is an extended tang behind the hand grip area.
  • All hidden tang knives made with air hardened steels should be submitted to the Board for approval before a competition.
#11 No part of the handle (or guard) shall extend further forward than the rearmost part of the cutting edge.

#12 All knives must have been tested prior to competition.

#13 All knife design features are subject to the approval of Officials

#14 Production Knives
  • A knife will be considered a “production knife” if more than 20 of the same design are manufactured commercially by a BladeSports International, Inc. sponsor in a 1-year period.
  • Two (2) finished models and one (1) heat-treated blade blank must be sent to a designated BladeSports International, Inc. official for testing prior to approval.
  • Production knives must conform to all current BladeSports International, Inc. knife specifications.
  • Each approved production knife will have a certificate designating it as a tested and approved model.
Maaf untuk yang diatas tidak saya translate ke bahasa Indonesia sehubungan dengan pengartian yang terkadang malah jadi rancu, dan yang dibahas diatas adalah standar spesifikasi pisau yang termasuk standar keamanan. Bisa dilihat dari 14 point spesifikasi, 1 point ukuran, 1 point batasan bentuk pada bagian edge/bagian tajam, 1 point untuk mengurangi hambatan/lebih pada kenyamanan saat digunakan, 10 point keselamatan, 1  point untuk pisau produk massal.
Jadi mungkin, pada dasarnya semua jenis pisau bisa dikompetisikan, tergantung jenis kompoetisinya sendiri, pada hal ini spesifikasi diatas akan merujuk pada jenis pisau chopper, dengan spine lurus dan mungkin kebanyakan fulltang, atau full tappered tang untuk menghindari beberapa pasal yang mungkin mengganggu. tetapi hal yang patut digarisbawahi sekali lagi, keamanan pisau saat digunakan, kerentanan terhadap patah, atau terlepas dari genggaman pemotong merupakan point yang harus diperhatikan mengingat tenaga yang dikeluarkan sangat besar. 
untuk kedepan kita bisa membuat cutting competition khusus pisau-pisau kecil dengan spesifikasi yang kita atur sendiri, misalkan harus dibuat pada hari yang bersamaan dengan bentuk seragam, atau apapun sepertinya tidak ada masalah untuk itu. yang paling penting adalah Safety Comes First

Gambar dari :
http://www.winklerknives.com/knives.asp?id=98
http://knivesandlanyards.com/knifegallery.htm 
http://www.heinnie.com/Knives/Browning-Knives/Browning-Crowell-Barker-Competition-Knife/p-92-123-5511/

  

1 comment: